Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 6 maart 2018

Column: de zorg

Begin vorige week bereikte 12 miljoen mensen in Nederland het nieuws van een ontvoering. Baby Hannah werd op klaarlichte dag door ouders weggenomen toen pleegmoeder de supermarkt uit kwam lopen. Er kwam een Amber Alert. Uniek dat dit werd ingezet lees je terug. Baby Hannah woonde in een pleeggezin, het betrof een geheime plaatsing. Het klinkt heel logisch als je hoort wat er voor vreselijkheden waren gebeurd met het meisje. In mijn werk kom ik deze afweging ook regelmatig tegen, maar eenvoudig is deze afweging zeker niet. Ik werk als manager in de jeugdzorg, het gedwongen kader. Het uithuisplaatsen van kinderen is absoluut het laatste wat je wilt maar als de veiligheid van de kinderen in het gevaar is en er geen enkele bereidheid meer is om te werken aan een oplossing dan is dat wat nodig is. Een geheime plaatsing is dan soms noodzakelijk.

Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Begin dit jaar werd de eerste evaluatie gepresenteerd. Er zijn geen aanbeveling om de jeugdwet aan te passen, wel aandachtspunten. Zorg voor een betere afstemming met andere domeinen zoals onderwijs, schuldhulp of wmo. Zorg voor extra aandacht voor de meest kwetsbare gezinnen. Zorg voor administratieve verlichting voor de professionals in het veld.

Het lokale veld is per gemeente verschillend. Dat biedt kansen. Het lokale veld kan aansluiten bij dat wat nodig is voor de inwoners als het zelf niet meer lukt. Het lokale veld is zo ingericht dat het past in de gemeente, kleur lokaal. Het is ontzettend belangrijk dat er een goede afstemming tussen de  professionals in het veld. Echter dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe urgenter de problemen zijn, hoe meer de professionals er bij betrokken zijn, hoe harder ze gaan werken, hoe meer het werken langs elkaar heen gaat lopen. Maar denk ook aan de privacy, uitwisseling van gegevens tussen partijen kan niet zomaar.

De gemeente heeft hierin een belangrijke rol te vervullen door het bouwen van bruggen tussen de verschillende domeinen maar ook door vertrouwen te hebben in de professionals. Leer van situaties als baby Hannah, ook al geeft dat geen garantie op het voorkomen ervan. Luister naar de inwoners én de professionals maar koester ook wat er al goed gaat. Zet de professionals in hun kracht!